Garum - antyczny sos
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWXe63HUIvekjT98RE5t4USfJwqvQ-MHWHDfpRKZsiJT1nQK2_adqYeNqZDwTa72f49tGtEvDOc4JqdyF8jKqg3xb5O4cxKUVFsFELixp9n3v52Whh8RVLOXAwM9nVW6KFBmeFoDem51BLKq2KLKznlk3-AhGmiBszSfJ6i0G9MsZj95fsjWq4iIDeuA/w640-h360/Garum%20-%20antyczny%20sos.jpg)
Ceniony dodatek
Niezwykle popularnym, starożytnym dodatkiem do dań był sos o bardzo intensywnym, wyrazistym i pikantnym smaku. Grecy nazywali go garos, a Rzymianie - garum.
Sos wytwarzano ze sfermentowanych rybich wnętrzności oraz krwi. Mieszano je z solą i ziołami, a następnie cała mikstura dojrzewała wystawiona na słońce. Kiedy minął tydzień, masę codziennie mieszano. Po miesiącu następowało przecedzanie i rozlewanie do amfor.
W rzymskiej, wykwintnej kuchni taki sos był podstawowym składnikiem. Zapach sosu zapewne nie był przyjemny, skoro rzymski poeta Marcjalis tak napisał o nim w jednym ze swoich epigramów: Papilusowi tak cuchnie z ust, że najsilniejszy zapach perfum zamienia się przy nim w odór garum.